Met mijn eindwerk wil ik dit culturele aspect van de digitale wereld verder invullen. Voor mij is één van de grote redenen dat ik het internet gebruik, dat het een groot gamma aan artistieke en culturele content heeft. Spotify, Soundcloud, Youtube en Mixcloud zijn muzikale platforms waar mensen hun muziek en mixen delen. Ik vind het heel interessant hoe mensen uit mijn omgeving vertellen over muziek en hun relatie hiermee. Muziek heeft een emotionele factor en is de enige kunstvorm die op de meest directe manier emoties losmaakt bij de mens. Muziek kan niet alleen je humeur beïnvloeden, maar het genre waarnaar we meestal luisteren kan zelfs de manier waarop we de wereld waarnemen veranderen.
Zie ook : Waarom muziek ons raakt
geschreven op 4 april, 2011 door Caroline Kraaijvanger.
Muziek vermindert stress en angsten, het helpt je te slapen, het verheft je humeur en verbetert zelfs je gezondheid. Het maakt het ook gemakkelijker om gevoelens los te laten. Niet alleen heeft het een individueel effect maar het brengt ook mensen dichter bij elkaar. Het doet mensen dansen en bepaalt een stemming of sfeer.
Muziek heeft, zoals niets anders, het potentieel om een bepaald gedrag aan te moedigen. Daarom heeft een muziekschrijver eigenlijk een zware verantwoordelijkheid, want hij bepaalt het gevoel en gedrag van zijn luisteraar. Dus hoe meer doelbewust we worden met de geluiden, berichten en stemmingen die we creëren en vrijgeven via onze muziek, hoe krachtiger we zullen worden in het maken van diepe positieve effecten. Artiesten en muzikanten hebben de kracht om de wereld om zich heen te veranderen vanwege de invloed die ze hebben, en dat maakt muziek echt iets dat de moeite waard is om een leven aan te wijden.
Door het maken van informatieve podcasts wil ik hier meer de nadruk op leggen. Praten met ‘gewone’ mensen over hun muziekvoorkeur en herinneringen aan bepaalde artiesten en liedjes. Muziekvoorkeur is iets heel mysterieus. Een interpretatie van muziek is heel verschillend per persoon, de invloed van een lied is anders voor iedereen. Een muzikale ervaring is onbeschrijflijk, geluid kan herinneringen evoceren en doet een luisteraar een visueel beeld fantaseren. De gevoelens die je bij bepaalde composities ervaart, hebben heeft niet alleen met jezelf, maar ook met de muziek te maken.
zie ook:
The goals, effects, their relationship to strength for music prefence Geschreven op maart 17, 2016 door Thomas Schäfer.
Zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat mensen bij snelle tempo’s en muziek in majeuor vrolijker worden. Langzame liedjes of muziek in mineuor maken eerder verdrietig. Snelle tempo’s in combinatie met dissonantie maken mensen angstig. Muziek is aangrijpend, maar in welke mate verschilt dat per persoon?
Wetenschappelijk onderzoek heeft geteld dat mensen gemiddeld 18 uur per week muziek luisteren, dat zijn 360 liedjes van 3 minuten per week. Geschreven op 21 april, 2011 door Jacob Jolij, Maaike Meurs.
music changes perception, research shows
Met de beschikbaarheid van muziek op internet en de mobiliteit van toegang tot muziek via draagbare apparaten, is muziek een metgezel geworden van veel individuen, vooral adolescenten.
Adolescentie is de overgang van de kindertijd naar volwassenheid. In deze tijd gebeuren de grootste mentale en emotionele veranderingen van het hele mensenleven. Muziek wordt hier van groot belang omdat er het creëren van een eigen individu in deze tijd een grote evolutie doormaakt. De sociale omgeving is in een constante verandering en de adolescenten passen zich hieraan aan. Adolescenten zijn de grootste muziekluisteraars van alle leeftijdscategorieën. Ze ervaren in deze periode talloze ontwikkelingen en veranderingen, overgangen en problemen, en de muziek die ze in deze periode beluisteren wordt de soundtrack van hun leven. Het beïnvloedt hierbij hun tijdelijke en latere identiteit, hun socialisatie, esthetiek, motivatie en persoonlijkheid.