Van waar komen podcasts?

Voordat het in België en Nederland werd gemaakt waren de Amerikanen er al volop mee bezig. In 1997 begon Dave Winer, een Amerikaanse software developer, enorm veel te experimenteren met het vinden van een manier om mediabestanden op te nemen en via geluid uit te zenden. Hij had hiervoor de term ‘podcast’ uitgevonden door iPod en broadcast aan elkaar te plakken. 

Zo duurde het even voordat het wat bekender werd, want in 2004 kwam de term “podcast” pas echt tot de wereld toen Ben Hemmersley, een Britse internettechnoloog, de nieuwe uitzendtechniek omschreef en vervolgens was het Adam Curry, de Nederlands-Amerikaanse presentator, die ervoor heeft gezorgd dat het erg bekend en groot werd.

Wat is een podcast nu juist?

Het luisteren van podcasts is een paar jaar geleden erg gestegen, er zijn wel nog veel mensen die niet weten wat het precies is en hoe het werkt.

Een podcast is simpelweg een geluidsbestand dat je kan beluisteren of downloaden op je telefoon of computer. Je kunt het eigenlijk het beste vergelijken met een radioprogramma dat je altijd, overal en altijd opnieuw kunt beluisteren. Zo is er bij een podcast voor ieder wat wils met alle soorten onderwerpen:

 • een muziekprogramma
 • nieuws
 • een lezing
 • een hoorspel
 • filosofie
 • misdaad
 • een gesproken boek
 • interviews
 • sport
 • games
 • koken
 • gezondheid
 • en nog veel meer …

Wie kan een podcast maken?

Het maken en alles rond podcasts zelf doen kan iedereen. Podcasts maken wordt steeds populairder doordat mensen op ideeën komen van het luisteren van andere mensen hun podcasts.

Dat betekent niet direct dat het zo eenvoudig is.

Alles wat je moet doen om je podcast zover te krijgen dat miljoenen mensen het beluisteren is wel wat ingewikkelder.

Voordat je een podcast kan opnemen moet je zeker eerst op zoek naar deze onderdelen; een onderwerp, een persoon of meerdere en een thema. Het vinden van een interessant onderwerp om over te praten is niet zo eenvoudig.

Veel mensen luisteren naar podcasts die actueel zijn, maar er zijn ook mensen die over bijvoorbeeld de geschiedenis iets willen bijleren.

Je kan heel ver zoeken om over een leuk onderwerp te praten met elkaar en er een podcast van te maken. Voor het maken van je podcast heb je eigenlijk maar een paar dingen nodig.

Jou, en iemand anders zijn of haar stem, een apparaat om het op te nemen (geluidsrecorder), internet om het te bewerken (met eventuele bijzaken) en een leuk onderwerp om over te praten!

Het voorbereiden van je podcast is een van de belangrijkste delen van je podcast. Ikzelf stel altijd vooraf een paar interessante vragen op zodat we niet snel stilvallen en niets meer te zeggen hebben.

Je kunt bijvoorbeeld scripts maken of vragen opstellen. Het bewerken van je podcast is ook een belangrijk onderdeel. Wat als je nou eens stil bent gevallen in je podcast, en er wordt op een bepaald moment in de podcasts niks meer gezegd?

Dat kan je gewoon simpelweg aanklikken en verwijderen, natuurlijk moet dit niet en kan je je podcast volledig en zonder bewerkingen op het internet plaatsen. Maar het is wel slimmer om het eens na te kijken dat er geen foutjes in je podcast zitten.  Je wilt ten slotte je luisteraars het allerbeste van je tonen.

Het programma dat ik hiervoor gebruik is “Audacity”. Dit is een perfect, gemakkelijk bruikbaar en vertrouwbaar programma. Ik werk hier al een lange tijd mee en ik kan er nu ook goed mee overweg.

Meer info kan je hier vinden.